HAVETIPS OG HAVEINSPIRATION

Osmo Bio Plante AKTIVATOR inkl Mykorrhiza og bakterier

100 % organisk og godkendt til økologi

Osmo Bio Plante AKTIVATOR booster den naturlige biologi i din jord. Nyttige svampe og bakterier hjælper dine planter med optimal vækst og bibringer jorden et helt naturligt liv.

Sikrer god etablering af nye planter

Osmo Bio Plante AKTIVATOR blandes med den opgravede havejord eller krukkejord i forbindelse med plantning. Tilsæt ca. 2 – 4 håndfulde til plantejorden pr. plante afhængigt af plantestørrelsen.

Bland jord og Bio Plante AKTIVATOR godt sammen og plant derefter. Produktet svider ikke, selvom du kommer til at give lidt for meget. Lidt overdosering vil blot ligge som depot i jorden.

Husk at vande godt til efter hver plantning. Når der skal laves ny græsplæne, giver Bio Plante AKTIVATOR græsset bedre betingelser for at etablere sig. Det er vigtigt at undgå brugen af kunstgødning. Det skader mikrolivet i jorden. Vi anbefaler at man holder sig til gødninger, som er organiske og gerne godkendt til økologi.

Du kan bruge Osmo Bio Plante AKTIVATOR til:

Stueplanter, sommerblomster, stauder, krydderurter, grøntsager i drivhuset, køkkenhaven eller højbedet, bærbuske, prydbuske, roser, slyngplanter, træer, frugttræer, hække og græsplænen.

Virker også ved jordforbedring

Osmo Bio Plante AKTIVATOR kan også anvendes som jordforbedring i f.eks. rosenbedet. Eller når du skal lave din kedelige indkørsel om til et flot stedsegrønt bed med Buksbom og Vinca. Tilsæt produktet til den plantejord eller jord, som du planter med i det tidlige forår. De mange nyttige aktive svampe og bakterier virker som katalysator på alle de naturlige processer i planternes rødderne.

Om produktet

Mykorrhiza er mikroskopiske naturlige svampe, som lever i jorden og fungerer som hjælpere til planternes rødder. De indgår i en symbiose med planterne, og man kan beskrive effekten som et ekstra rodnet, der hjælper planten til bedre at komme i gang og på længere sigt ernære sig optimalt. Mykorrhiza findes allerede i mange haver, men analyserer man jord i nybyggede parcelhushaver eller jord, der er meget komprimeret, så er indholdet meget lavt eller manglende. Ved at tilføre mikrobiologiske produkter med fx Mykorrhiza og bakterier stimuleres plantevæksten. Rodnettet forstærkes, så planten bedre kan optage næringsstoffer og vand. Man opnår derved stærkere og sundere planter. Mikrobiologien hjælper ikke kun med at få planter til at gro godt. Man vil samtidig opleve færre skadevoldende insekter og svampe – helt naturligt.

Osmo Bio Plante AKTIVATOR 3-1-3 er et 100 % organisk gødningsprodukt med kvælstof, fosfor, kalium, magnesium, jern, svovl, humusartikler, tang, mykorrhiza nyttesvampe samt nyttige bakterier, der gavner de naturlige mikroorganismer i jorden. Gødningselementerne er udvundet fra tangmel, fjermel, mel af kakaoskaller, klippefosfat og vinasse fra sukkeroer.

Større overlevelse ved plantning og forårs klargøring af planterne

Carsten Marker som er ansvarlig for produktudviklingen hos E. Marker A/S udtaler: – En korrekt anvendelse af mykorrhiza produkter kan spare haveejeren både tid og penge, og giver samtidig sunde træer, blomster, græs og planter. Hvad enten det drejer sig om en ny græsplæne eller rullegræs, der er vanskelig at etablere, et smukt ahorntræ, der giver skygge eller en flot prydbusk, så yder disse meget små forbundsfæller i jorden et stort stykke arbejde – de får nemlig planterne til at se godt ud.

Har du forårs trætte (hæk)planter i haven kan du også med fordel anvende Osmo Bio Plante Aktivator hele året. Lav små huller ca. 8 stk. og drys lidt af produktet ned i hullerne og dæk med jord. Så kommer der gang i væksten igen. Slut med triste og gule stedsegrønne buske.

Firmaet E. Marker står bag udviklingen af serien Osmo® og GroGreen®, som er miljøvenlige haveprodukter, der forhandles i de danske havecentre og planteskoler.

Yderligere oplysninger fås hos Carsten Marker, E. Marker A/S på telefon: +45 74 67 08 08 eller e-mail: info@marker.dk. Se også: www.emarker.dk og www.osmo.dk

Sådan klarer dine roser sig bedst i haven – helt miljøvenligt!

Man har dyrket roser i tusinder af år, og det er ikke uden grund, at rosen kaldes for blomsternes dronning. Mange års udvikling har resulteret i et væld af sorter med forskellige farver, dufte og flotte former til stor glæde for haveejeren, vasen og havens gæster. Plant gerne nogle af de nyere moderne rosensorter, som blomstrer over en længere periode og har en forbedret sundhed og vitalitet.

Roserne får hjælp fra et helt nyt miljøvenligt produkt
Som det gælder med mange andre ting her i livet, så kvitterer roser for kærlig pleje og omsorg. Det er meget let at nå i mål, når du blot følger disse enkle råd og gode tips. Først og fremmest skal roserne godt fra start med beskæring og tilførsel af organisk gødning. Når roserne er vokset godt til, kan de vise tegn på rosensygdomme som rust, stråleplet og meldug; men hjælpen er på vej, for en helt ny miljøvenlig rosenbladgødning er for første gang i år på markedet.

Produktet hedder GroGreen® Feed & Shine Roser og indeholder en lang række mikronæringsstoffer og planteolier, som forstærker rosernes eget immunforsvar over for sygdommene. Produktet indeholder udelukkende miljøvenlige mineraler og olier, som er skånsomme over for både roser og naturen. Bladgødningen sprayes nemt på rosenbusken, og den skal altid påføres tørre blade.

Sådan skal du gøre:

  • April: Fra midten af måneden skal du beskære roserne, gøde dem med en god organisk rosengødning og eventuelt lægge ca. 5 cm god rosenjord omkring rosen.
  • Maj: Roserne skal igen tildeles en portion organisk rosengødning. Anvend GroGreen® Feed & Shine ugentligt for at opbygge stærke blade. Vand roserne i tørre perioder.
  • Juni: Roserne danner nu knop og blomstrer sidst på måneden. Fortsæt med ugentlige tildelinger af GroGreen® Feed & Shine bladgødningen og gød roserne med organisk rosengødning for tredje gang.
  • Juli: Blomstringen er i fuldt flor, og du skal fortsætte de forebyggende bladgødskninger og gøde med organisk rosengødning for fjerde gang. Det kan være nødvendigt at vande roserne i tørre perioder.
  • August: Gød for femte og sidste gang med organisk rosengødning. Har du på nuværende tidspunkt stadig sunde roser, kan du nedsætte frekvensen med GroGreen® Feed & Shine Roser til ca. 2 gange pr. måned.

Om produktet:
GroGreen® Feed & Shine Roser er en bladgødning med især nyttige mikronæringsstoffer, der sammen med naturlige planteolier optages gennem rosens blade. Produktet skal anvendes sammen med organisk rosengødning.

Firmaet E. Marker står bag udviklingen af serien GroGreen® og Osmo®, som er miljøvenlige haveprodukter, der forhandles i de danske havecentre og planteskoler.

Yderligere oplysninger fås hos Carsten Marker, E. Marker på telefon: 74 67 08 08 eller e-mail: info@marker.dk. Se også: www.emarker.dk og www.osmo.dk

Den perfekte plæne – eller noget, der ligner!

Her i midten af marts mærker vi så småt forårsfornemmelsen, lyset kommer tilbage – blomsterknopper på træer og buske træder pludselig tydeligere frem. Det har været mildt, og vi ser tydelige forårstegn – langs huse, hække og under buske i form af forårsbebudere som f.eks. vintergæk.

Det er ikke underligt, at tankerne glider frem mod varmere tider… grillen, terrassen, den smukke grønne plæne, der som fløjl smyger sig rundt om bedene og samtidig fungerer som det perfekte underlag til børn og børnebørns sommerleg.

Hvis det er et lignende billede, du får på nethinden, så er der ikke længe til, at du skal gå i gang. Som den dygtige have-/plæneejer, har du naturligvis sørget for at gøde dit græs i efteråret, så det ikke tager lang tid før plænen står flot og indbydende. Skulle du have glemt det, er det særligt vigtigt at give græsset næring i foråret.

Vejledningen er ment som inspiration.

Download vejledningen “Den perfekte græsplæne” (PDF)

E. Marker A/S, Jan Kjær Rasmussen, Groundsman.

Når frosten slipper – tørre rhododendron

Vand – men lad saksen være!
Den udtørring som vinteren har bragt i form af både solskin, mangel på vand og udtørrende blæst, har medført mange skader på især Japanske Azalea og dværgrhododendron. Det er vigtigt at vande så snart jorden kan optage vandet.

Skaderne på planternes løv kan ikke genoprettes, men så snart væksten igen kan begynde, vil langt de fleste planter rette sig i forårsmånederne. Især i år har planterne brug for et “skub” i den rigtige retning, og denne gang er det særlig vigtigt at der gødes tidligt med en anerkendt surbundsgødning, som helst skal være langtidsvirkende. Jeg har ved en tilsvarende situation for nogle år siden haft gode resultater med Osmo® surbundsgødning.

Saksen skal blive i lommen. Selv om en plante ser meget “træt” ud, kan den sagtens skyde og blive pæn igen. Det tager sin tid, men i juni/juli er de fleste skader genoprettet. Først til den tid kan man se hvor langt tilbage på grenene der har været tørkeskader, og så kan planten rettes til med en skarp havesaks oven over alle de nye skud.

Kilde: Niels Skjøldberg.

Osmo® Plænegødning rettede op på vintertræt græsplæne

Niels Skjøldberg, der mest er kendt som rhododendronekspert, benyttede Osmo® Organisk Universal Plænegødning, da han ville genoprette den friske grønne farve i sin græsplæne efter en lang og hård vinter.

Kilde: Niels Skjøldberg.

Rhododendron-specialisten Niels Skjøldberg har testet Osmo® Surbundsgødning

Billedet til venstre viser rhododendronbusken ’Cunningham’s White’ i april måned – lige inden gødskning med Osmo® Surbundsgødning. Billedet viser en ”træt” plante og især en højre side med en kraftig mangel på næring. Der blev gødet igen ca. 15. juni.

Til højre ses den samme rhododendronbusk ’Cunningham’s White’ i september måned – efter gødskning med Osmo® Surbundsgødning. Det gamle løv skifter ikke farve, men det nye løv er nu sundt – og tilvæksten er tilbage i den rette størrelse.

Kilde: Niels Skjøldberg.
Læs evt. mere på bloggen: ”at have en have, Niels Skjøldberg”.

Rhododendron – så enkelt er det

Hvis du har et flot og velholdt rhododendron bed, hvor planterne er friskgrønne med god tilvækst fra året før og masser af knopper, der strutter – så er opgaven ligetil. Du skal blot ud med posen med Osmo® Surbundsgødning.

Er dine rhododendron-planter derimod gullige i løvet, tilvæksten kort med meget mindre blade end de lidt ældre blade – så er det på tide at tilføre mere spagnum. Du kan vælge at gå drastisk til værks: Planterne graves op (blot det ikke er frost), rens forsigtigt det yderste lag lerede jord af den faste rodklump med en blød vandstråle. Grav derefter et nyt hul – samme sted eller et andet sted i haven. Læg ca. 10 cm grov, våd spagnum i bunden af hullet og placer planten ovenpå, således at rhododendron planten ikke kommer dybere ned, end den før voksede. Fyld evt. lidt mere spagnum i bunden. Herefter fyldes op omkring roden med våd spagnum.

Husk at gøre hullet så bredt som muligt, så vil du ikke komme i samme situation igen om nogle år. Vand det hele godt og gød med Osmo® Surbundsgødning. Omkring medio juni gødes 2. gang. Allerede til efteråret vil planterne helt anderledes ud.

Er det længe siden rhododendron bedet blev etableret? Fx ser dine planter okay ud, men er ved at blive lidt gullige i løvet. Så kan du med fordel ”topdresse” med en god, grov spagnum. Læg 5-10 cm spagnum ind under planterne, og sørg for at spagnum kommer helt ind mellem stammerne. Bagefter strøs en passende mængde Osmo® Surbundsgødning oven på spagnum. Følg anvisningen på emballagen. Skulle der komme lidt ekstra surbundsgødning på, gør det ingen skade. Gødningen omsættes langsomt, og netop denne form for naturprodukt svider ikke rødderne. Bagefter skal der vandes godt – for uden vand kan gødningen ikke nå ned til rødderne.

Osmo® Surbundsgødning kan bruges på alle surbundsplanter i haven. Bedste tidspunkt for gødskning er fra 1. april til 1. maj. Er dine planter gamle og meget store, så er det altid en god idé at supplere med gødning igen inden 1. juli.

Kilde: Niels Skjøldberg.