Her i midten af februar, mærker vi så småt forårs fornemmelsen, lyset kommer tilbage – div. blomster knopper på træer og buske, træder pludselig tydeligere frem. Det har været mildt, og vi ser tydelige forårs tegn, lang huse, hække, og under buske i form af div. forårs bebudere som f.eks. vintergæk.
Det er ikke underligt, at tankerne glider frem mod varmere tider, grillen, terrassen, den smukke grønne plæne der som fløjl smyger sig rundt om bedene, og samtidig fungerer som det perfekte underlag til børn og børnebørns sommer leg.
Hvis det er et lignende billede du får på nethinden, så er der ikke længe til, at du kan gå i gang.
Som den dygtige have/plæne-ejer du er, har du naturligvis sørget for at gøde dit græs i efteråret, så det ikke tager lang tid før plænen står pænt og indbydende. Skulle du have glemt det, er det særligt vigtigt at give græsset ”mad” i foråret. Nedenstående vejledning, er ment som inspiration til plæne-ejerne, der vil have havens største plante, til at træde i karakter.
Februar / primo marts:
Træd diverse muldvarpe skud ned, saml pinde, blade og andre have rester op fra græsset, tænk på, at græsset skal have lys og luft, for at ”levere varen”.
Hvis plænen er tilsat i regnorme skud, bør de efter en tør periode jævnes med bagsiden af en rive eller en stiv kost.
Marts:
Hvis plænen som i år, efter en mild vinter, er vokset så man tænker, at den burde slås, så gør det – men vent til en dag hvor det er godt tørt. Hæv klippe højden, så græsset ikke stresses af, pludselig at miste en del bladmasse. En tommelfinger regel siger, at man ikke må klippe mere end maks. 1/3 af bladets længde af – ad gangen.
Marts/april:
Når græsset har groet – og det er tid – at klippe anden gang, så er det også tid til at vurdere, om en vertikal skæring er nødvendig. Hvis plænen er ”forurenet” med Bellis, Mælkebøtter, Vejbred, og anden uvelkommen vækst, samt gammelt afklip mellem rodhalsene, vil det være gavnligt.
Også mos kan give anledning til en vertikal skæring, man bør dog vente med at skære til plænen er behandlet med et effektivt mosmiddel, idet man så skaber plads til de efterfølgende græsfrø og gødning. I særligt grelle tilfælde, kan det betale sig at skære både før og 3 uger efter, behandling med mosmiddel. Det er almindeligt, at der efterfølgende kalkes for at undgå mossen, vær opmærksom på at for meget kalk kan forstyrre græssets nærings optagelse, med et sølle resultat til følge.
Ultimo marts – august:
Vi slipper ikke uden om- ”at uden mad og drikke duer helten ikke” Dette gælder også græsset – og nej, undskyldningen med at vi ikke vil klippe hele tiden – duer ikke – Det er nemlig ikke et spørgsmål om græsset skal have mad, men hvilken mad. Jeg vil uden sammenligning i øvrigt, tillade mig at sammenligne nitratholdig gødning (No3), med menneskets indtagelse af Fastfood. Du bliver mæt og vokser hurtigere end godt er – den forkerte vej. Derfor gælder følgende: gå efter gødning uden nitrat, med indhold af Micro- næring og gerne ekstra Magnesium.
Selv om du anvender en god organisk gødning, så gød ud fra devisen ”lidt men tit” – på den måde opnår man ganske stor kontrol med væksten af græsset.
April/september:
Græsset bør suppleres med nye græs frø efter behov, og altid efter vertikalskæring / mosbehandlinger. Det er en effektiv måde at holde plænen tæt på, og dermed gøre det sværere for ukrudtet at få fæste. Det er også her vigtigt, at man er lidt kritisk med hvad man køber. De billigste frø-poser på markedet, indeholder det man i branchen populært kalder gulvopfej. Til en pryds plæne bør man vælge blandinger med rødsvingel og evt. Engrapgræs. Er der behov for slidstyrke, bør man vælge Rajgræsser gerne kombineret med Engrapgræs, eller alternativt ca. 25 % Rødsvingel.
Har du yderligere behov for rådgivning, er dit lokale havecenter et godt bud
Efterårets gøremål, følger senere – god fornøjelse!